Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Sunday, May 22, 2011

A to Z Tentang Cinta

A -Alliance
Cinta itu lahir dari penyatuan dua hati.

B-Brighten
Kehadiran cinta mampu menerangi hidup yang suram.

C-Caring
Namun cinta tidak bermakna andai tidak saling mengambil tahu antara satu sama lain.

D-Dear
Ini kerana orang yang dicintai adalah orang yang paling disayangi.

E-Enhance
Oleh itu, biarpun cinta ada di hati, namun harus tetap perlu berusaha untuk menambahkan lagi kasih sayang yang ada.

F-Forever
Agar cinta itu kekal untuk selamanya.

G-Good
Untuk menjadi pencinta yang sempurna harus menjadi kawan yang baik pada pasangan.

H-Honest
Jujur dalam percintaan.

I-Intelegent
Bijak dalam menentukan mana yang baik untuk si dia.

J-Joke
Ceriakan hidup si dia dengan gurau dan senda.

K-Kind
Hati perlu sentiasa bersih dan luhur dalam percintaan.

L-Loyalty
Setia pada yang satu.

M-Manner
Sentiasa menjaga tingkah laku dan maruah diri.

N-Need
Dan perlu sentiasa ada rasa saling memerlukan.

O-Objective
Seperti hidup dalam percintaan juga harus ada matlamat dan tujuan.

P-Passion
Untuk mencapai matlamat harus ada keinginan dan kesungguhan.

Q-Quality
Cinta yang berkualiti adalah cinta yang ikhlas bukan kerana simpati atau kerana terpaksa.

R-Responsibility
Dari keikhlasan, akan lahir rasa tanggungjawab.

S-Survive
Untuk terus hidup memperjuangkan cinta yang dibina agar sentiasa bahagia.

T-Tolerate
Sikap tolak ansur harus ada.

U-Unpredictable
Kerana setiap orang sukar diduga, jadi perlu sentiasa bersedia menghadapi sebarang situasi yang tidak dijangka.

V-Valuable
Sentiasalah menghargai cinta kerna cinta itu amat bernilai dan bukan boleh dijual beli.

W-Wish
Cara terbaik menghargai si dia adalah cuba menunaikan apa sahaja yang diinginkan dari kamu.

X-X Factor
Kerana kekuatan cinta adalah pengorbanan.

Y-You
Apakah yang kamu lakukan untuk si dia?

Z-Zero
Dan tidak pernah mengecewakannya walaupun secebis kuman.



`*•♥•r i n a (◕‿◕✿) e u r i n a..❤.•*´¨
 mulai saat ini, (skrg dah 2 saat)blog ni akan jadi tmpt aQ meluah.. 
so.. apa2 yg terlintas kat kpala aQ tym tu korg jan la pedulik ea.. aQ tgh sakit hati ka.. marah ka.. sedih ka.. happy ka.. klakar yg terconnect ka..syok sndiri ka.. jan la ambik aty ya.. 
~CERIALAH WAHAI CIK KUPU-KUPU~
(~0211~)

Saturday, May 21, 2011

1st week practical

minggu 1st practical just 4 ari jak kerja..
ari Isnin masuk kerja, esok dah cuti wesak day..
hehe best!!
perkara paling pntg tiap ari amik gambar.. haha salah satu cara nak motivate kan diri sblm masuk kerja n salah satu cara nk hilangkan boring n ngantuk bila kat lam pejabat tu xda nk buat atau pe yg dbuat tu memboringkan..
naya la lau ada pekerja cam aq ni.. huhu

ari pertama agak best la sbb bljr perkara baru..
huhu.. sorry bilik semak!! n muka budak ofis yg skema konon~~


hari ke 2 semangat ckit sbb pakai bj pink .. haha..
tapi balik lam keadaan yang amat2 la penat sbb kerjakan 1 kotak risalah yg lbh kurg 2000 keping..


ni geng2 aq practical kat KWSP Kota Kinabalu ni..
dua2 pun budak KAL..
Jenny n Nurizzati..
Zaty roomate n buddy aq..
tapi kami laen2 department



hari jumaat~~
haha KWSP ada area yg banyak patung ea..
uupppsss tertipu!!
kami g Center Point la..
ingt nk tgk Nur Kasih tapi xsempat..
jd makan jak n window shopping.. hhaa

minggu ke 2 full week kerja + futsal ari sabtu (^^)
mnta2 tak patah hidung lagi~~~

hehe.. tak sabar tunggu minggu ke 3 sbb cuti Isnin n Selasa!!
yippi!! 3 ari jak kerja!!
n jalan2 la sempena pesta Tadau Kaamatan.. hehe (^^)


`*•♥•r i n a (◕‿◕✿) e u r i n a..❤.•*´¨ 
 mulai saat ini, (skrg dah 2 saat)blog ni akan jadi tmpt aQ meluah.. 
so.. apa2 yg terlintas kat kpala aQ tym tu korg jan la pedulik ea.. aQ tgh sakit hati ka.. marah ka.. sedih ka.. happy ka.. klakar yg terconnect ka..syok sndiri ka.. jan la ambik aty ya.. 
 ~CERIALAH WAHAI CIK KUPU-KUPU~
(~2238~)

21 Tips Bagi Yang Sukar Solat Subuh

Tip 1: Tidur Lebih Awal

Tip 2: Bersungguh-Sungguh Dalam Bersuci Dan Berzikir Sebelum Tidur


Tip 3: Tekad Untuk Bangun Solat Subuh


Tip 4: Berzikir Kepada Allah SWT Ketika Bangun


Tip 5: Minta Bantuan Keluarga Atau Orang-Orang Soleh Untuk Bangun Solat


Tip 6: Berdoa Kepada Allah SWT Agar Diberi Taufik Untuk Bangun Solat


Tip 7: Menggunakan Saranan-Saranan Peringatan


Tip 8: Memercikkan Air Di Wajah Orang Tidur


Tip 9: Tidak Tidur Sendirian



Tip 10: Tidak Tidur Di Tempat Yang Jauh Dari Orang Lain

Tip11: Keinginan Yang Kuat Untuk Bangun Dan Jangan Bangun Secara Bertahap


Tip 12: Jangan Kunci Jam Loceng Terlalu Jauh Dari Waktu Solat Subuh


Tip 13: Menyalakan Lampu Di Saat Bangun


Tip 14: Tidak Berjaga Malam Terlalu Lama


Tip 15: Tidak Memperbanyakkan Makan Sebelum Tidur


Tip 16: Jangan Salah Menerapkan Sunnah Berbaring Setelah Solat Sunat Fajar


Tip 17: Mengerjakan Qiyamul Lail Di Waktu Terakhir Sebelum Subuh


Tip 18: Mengikut Petunjuk Nabi Muhammad SAW Dalam Cara Berbaring Saat Tidur


Tip 19: Tidur Di Siang Hari (Qailulah)


Tip 20: Jangan Tidur Sesudah Asar Dan Sesudah Maghrib


Tip 21: Ikhlas Kerana Allah SWT




`*•♥•r i n a (◕‿◕✿) e u r i n a..❤.•*´¨
 mulai saat ini, (skrg dah 2 saat)blog ni akan jadi tmpt aQ meluah..
 so.. apa2 yg terlintas kat kpala aQ tym tu korg jan la pedulik ea.. aQ tgh sakit hati ka.. marah ka.. sedih ka.. happy ka.. klakar yg terconnect ka..syok sndiri ka.. jan la ambik aty ya..
 ~CERIALAH WAHAI CIK KUPU-KUPU~
(~2052~)

dah nak kawen~~~

ehhh!!
jan la salah faham..
bukan aq la!!

ini crita sal sorg pakwe aq ni..
actually expakwe aq..
n aq pernah crita sal dia kat n3 ni..
tiba2 td dia kol..
lama dia tak kol n no pun xda lam list contact aq..
 aq xknl no just men sambut jak la..
aq pun xtau sama ada no dia tu terdelete atau aq mmg sengaja delete..
dia kata aq sombong sbb lama xcontact dia..
perlu ka??
bakal suami org 2..

n aq org 1st dia gtau yang dia nk kawen.. sama cam tym dia nk tunang ari tu..
alaa dah nak kawen la dia~~~
sedih ka aq??
haha.. xdanya..
aq anggap dia abg angkat aq jak skrg ni..
dia sndri yang cakap cam tu.. hehe

dia nk kawen 5 jun 2011 ni..
d LABUAN..
mesti la sbb bini dia org labuan..
dia jemput n nmpknya kn p la ni..
huhu.. perlukah p?
i have plan..
nmpknya kn g labuan lagi ..

aq dah tak da apa2 perasaan kat dia pun skrg ni..
just sbg adik n abg..
dulu ya.. aq pernah bencikan dia sampai xsuka sgt2 turun training sbb akan jumpa dia..
dendam gila2 kat dia n sakit aty sgt2 sampai xboleh nk tgk dia..
lbh stahun bencikan dia..
sampai dia sendiri perasan benda tu siap cakap aq asyik marah jak lau jumpa dia..
tapi bila fkir2 balik, wat pe la nak sakitkan aty sndri ngan berdendam ngan org ni..

so Insyaallah aq akan p..
lagipun ari cuti..

sapa dia?
tadaa.. ni dia..


dia yg bj oren ya.. bukan PT putih..
pada sapa2 yg kenal jom la temankan aq g Labuan..
tringin nak tgk dia sanding..
apa2 pun aq akan sentiasa doakan semoga mereka berkekalan hingga ke akhir hayat..(^^)



`*•♥•r i n a (◕‿◕✿) e u r i n a..❤.•*´¨ 
 mulai saat ini, (skrg dah 2 saat)blog ni akan jadi tmpt aQ meluah.. 
so.. apa2 yg terlintas kat kpala aQ tym tu korg jan la pedulik ea.. aQ tgh sakit hati ka.. marah ka.. sedih ka.. happy ka.. klakar yg terconnect ka..syok sndiri ka.. jan la ambik aty ya..
 ~CERIALAH WAHAI CIK KUPU-KUPU~
(~2045~)

Thursday, May 19, 2011

aQ dah start rindukan semua org T_T

baru balik dr airport.. antr semua cousemete aq yg nek flight jam 7.40 am td..
rs sedih sgt2!!..
dah berahir dah zaman campus aq..
dah xda dah kawan aq tuk bergelak2..
dah xkn jumpa kawan seramai tu lagi..


rs tak tau nk tulis apa..
ait mata ni asyik jatuh jer...
geramnya!!
aq ni sedih kalahkan sedih ada org meninggal..

balik rumah, sedihnya.. Intan dah xda..
aq dah tggl sorg2 kat umah.. even still ada Zila tp zila pun dah nak balik dah..
antra ramai2 org yg aq slam td, Intan ngan Nadia la org yg paling lama aq peluk..
rasa tak nk lepaskan dorg.. xsanggup berpisah ngan dorg..
kawan baik aq sejak dr tahun satu lagi..
kami dah macam adik beradik..

aq sedih bla bpisah ngan nadia..
dia lah yg paling bongsu antara ktorg b7..
rajin sgt becerita.. asyik ada jer bnda yg dia nk crita..
kdg2 rs cam dia ni membebel sorg2 pun ada..
banjir air mata Airport labuan oleh kami semua..
bila hampir semua org kat airport tu geng2 kos aq..
Nad la org 1st aq peluk.. org yg watkan airmata aq jatuh 1st skali..
sedihnya.. jumpa lg x lps ni..

bila nak salam ngan Zaty.. cpt2 dia mengelak..
dia mengelak sbb dah tgk aq nangis.. msti dia tak nk join nangis sekali..
sedih tgk dia jalan.. dia panggil tp aq tak peduli sbb dia tak nk salam aq..
tak lama pastu dia kembali..
ahirnya dia peluk aq gak.. pujuk aq jan sedih2 cam ni..
tapi dia mmg kuat sbb xnangis pun..
dia tak tunjuk pun wajah sdih dia..

paling tak tahan bila turn peluk Intan..
Intan salam aq yang paling last..
dia tau msti dia paling sedih saat peluk aq..
dia tak nangis pun salam ngan yang laen..
tapi dia nangis tym salam aq..
kawan yang paling baik ngan aq slama kat cni..
kawan yg sentiasa tolong aq tiap masa..
kawan yang tak pernah bkira pun ngan aq termasuk hal yg bkaitan duit..
kawan yg kongsi dapur ngan aq..
makan apa yg aq makan..
tahu segala-galanya ttg aq..
sungguh tak tahan khlgn dia..
walaupun kami akan jumpa lg 26 jun ni tym tauliah..
trima kasih Intan jadi kawan aq yang paling baik..

Bia org last aq salam kat airport td..
org 1st yg aq knl tym masuk U..
sdih.. byk sgt kisah ngan mereka semua..

petang ni nak antr Naf plak g terminal Labuan..
esok aq plak nk balik..
Kak tra tak tau balik bla sbb family dia semua kat cni jln2..

jumpa lagi tak kami lps ni?
sedihnya... tak tahan mcm ni..
rindu ngan dorg semua..





`*•♥•r i n a (◕‿◕✿) e u r i n a..❤.•*´¨
 mulai saat ini, (skrg dah 2 saat)blog ni akan jadi tmpt aQ meluah.. 
so.. apa2 yg terlintas kat kpala aQ tym tu korg jan la pedulik ea.. aQ tgh sakit hati ka.. marah ka.. sedih ka.. happy ka.. klakar yg terconnect ka..syok sndiri ka.. jan la ambik aty ya..
 ~CERIALAH WAHAI CIK KUPU-KUPU~
(~0854~)

Panduan Solat Qasar Dan Jama'

SOURCE: www.e-solat.gov.my.htm

Penerangan solat qasar dan jama’ adalah seperti berikut:

1.0 Solat Qasar

1.1 Takrifan

      Solat Qasar adalah mengqasarkan (memendekkan) solat       yang empat rakaat iaitu Zuhur, Asar dan Isya’ kepada dua       rakaat sementara solat Maghrib dan solat Subuh tidak boleh      diqasarkan.

1.2 Hukum Qasar

      Harus berdasarkan kepada dalil berikut:

      i.Al-Quran surah al-Nisa’ ayat 101 yang bermaksud;


      “Dan apabila kamu musafir di muka bumi, maka kamu       tidaklah berdosa mengqasarkan (memendekkan) solat jika       kamu takut diserang oleh orang kafir…” 

     ii. Al-Sunnah yang bermaksud;

      ‘Ya’la bin Umayyah pernah bertanya kepada Umar bin al-       Khattab, “Kenapa kita perlu mengqasarkan solat sedangkan       kita berada dalam keamanan?” Lalu beliau menjawab, “Aku       telah bertanya kepada Nabi s.a.w., dan Baginda bersabda,       solat qasar itu adalah sedekah yang Tuhan telah bersedekah       kepadamu, maka terimalah sekalian kamu akan sedekah-       Nya”
     (Riwayat al-Nasa’i dan Abu Daud) 

1.3 Jarak Dibenarkan Qasar

      Dua marhalah iaitu empat burudin di mana setiap burudin      mempunyai empat farsakh dan setiap farsakh terdiri       daripada 5514 meter mengikut kiraan moden. Dari itu, dua      marhalah adalah bersamaan 89 kilometer.

1.4  Syarat Solat Qasar

      i. Hendaklah pelayaran atau perjalanan itu diharuskan oleh       syara’.

      ii.Jauh pelayaran atau perjalanan itu tidak kurang daripada      dua marhalah (89 kilometer / 56 batu).

      iii.Berniat qasar di dalam takbiratul ihram.

      iv.Tidak berimam dengan orang yang solat tamam       (sempurna).

      v.Hendaklah solat yang diqasarkan itu terdiri dari solat        empat rakaat.


1.5  Contoh Niat

                       أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا لله تعالى
    (Sahaja aku solat fardhu Zuhur dua rakaat Qasar kerana       Allah Taala)


2.0  Solat Jama'

2.1   Takrifan

Solat Jama’ terbahagi kepada :

      i. Jama’ Taqdim iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar       dalam waktu Zuhur atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam       waktu Maghrib.

     ii.Jama’ Ta’khir iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar        dalam waktu Asar atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam        waktu Isya’.


2.2 Syarat Solat Jama’

2.2.1.Solat Jama’ Taqdim

      i.Hendaklah bersolat secara tertib iaitu mendahulukan solat        Zuhur daripada solat Asar dan solat Maghrib daripada solat        Isya'.

      ii.Hendaklah niat Jama’ Taqdim di dalam solat pertama        sebelum salam tetapi yang afdhalnya di dalam takbiratul        ihram.

      iii.Berturut-turut di antara solat yang dijama’kan itu.

      iv.Berkekalan pelayaran atau perjalanan itu hingga takbiratul        ihram solat yang kedua.

      v.Berkeyakinan adanya waktu solat yang pertama (Zuhur        atau Maghrib) berkekalan sehingga didirikan solat yang        kedua (Asar atau Isya’).


2.2.2. Solat Jama’ Ta’khir

      i.Hendaklah berniat jama’ dalam waktu pertama iaitu        Zuhur atau Maghrib.

      ii.Berkekalan pelayaran atau perjalanan hingga memberi       salam solat yang kedua.  


2.3 Contoh Niat

2.3.1 Jama’ Taqdim

i.Jama’ Taqdim Empat Rakaat

 أصلي فرض الظهر اربع ركعات مجموعا إليه العصر اداء لله تعالى
      (Sahaja aku solat fardhu Zuhur empat rakaat dihimpunkan       kepadanya Asar tunai kerana Allah Taala)

ii.Niat Jama’ Taqdim Beserta Qasar

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا مجموعا إليه العصر اداء لله تعالى
      (Sahaja aku solat fardhu Zuhur dua rakaat dihimpunkan       kepadanya Asar tunai kerana Allah Taala)

2.3.2  Jama’ Ta’khir

i.Jama’ Ta’khir Empat Rakaat

 أصلي فرض الظهر اربع ركعات مجموعا إلى العصر اداء لله تعالى
      (Sahaja aku solat fardhu Zuhur empat rakaat dihimpunkan       kepada Asar tunai kerana Allah Taala)

ii.  Niat Jama’ Ta’khir Beserta Qasar

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا مجموعا إلى العصر اداء لله تعالى
      (Sahaja aku solat fardhu Zuhur dua rakaat dihimpunkan       kepada Asar tunai kerana Allah Taala)



`*•♥•r i n a (◕‿◕✿) e u r i n a..❤.•*´¨ 
 mulai saat ini, (skrg dah 2 saat)blog ni akan jadi tmpt aQ meluah..
so.. apa2 yg terlintas kat kpala aQ tym tu korg jan la pedulik ea.. aQ tgh sakit hati ka.. marah ka.. sedih ka.. happy ka.. klakar yg terconnect ka..syok sndiri ka.. jan la ambik aty ya.. 
 ~CERIALAH WAHAI CIK KUPU-KUPU~

Monday, May 16, 2011

1st day practical KWSP Kota Kinabalu..


hari ni 1st day practical..
hehe.. best!!
awal pagi tu takut gak... lewat ckit gerak g KK dari Inanam..
huhu.. nesib bek pandai set timing.. lau x mmg lewat gila..
smpai sana plak terpksa masuk lambat sbb nk masuk kn gn card access.
nasib la Jenny g ambik card tu dulu.. bru dpt masuk..

aq praktikal skali ngan Jenny ngan Nurizzati Rauf.. dua2 pun budak KAL..
Zaty stu umah ngan aq.. so p mn2 dia la buddy baru aq..
pengganti Intan..




pagi kat sana agak la boring..
aq d seksyen pentadbiran n imbasan..
jenny seksyen caruman n kewangan..
Zaty seksyen Admin..

sume pun tingkat len2..
sana ada block A B C D E..
tapi kami kat block A cuma tingkat laen2..




hari ni keje just key in n rekodkan borg2 yg masuk kat lam buku..
banyak gak borg yg kn key in sbb aq pun tpaksa balik lewan 5.25 pm..

balik trus singgah kat Giant..
tau nak wat pe.. 
kitaorg planning nk cari part tym..
haha gila kan kerja..
part tym kat KFC..
esok kptsn samaada blh atau tak...

balik umah dah dkt kul 7.30pm..
apa2 pun aq suka area dia..
cantik!!
ni la tmpt aq prktkl..





`*•♥•r i n a (◕‿◕✿) e u r i n a..❤.•*´¨
 mulai saat ini, (skrg dah 2 saat)blog ni akan jadi tmpt aQ meluah.. 
so.. apa2 yg terlintas kat kpala aQ tym tu korg jan la pedulik ea.. aQ tgh sakit hati ka.. marah ka.. sedih ka.. happy ka.. klakar yg terconnect ka..syok sndiri ka.. jan la ambik aty ya..
 ~CERIALAH WAHAI CIK KUPU-KUPU~
(~2134~)

Sunday, May 15, 2011

seram ngan skuad sendiri..

mak!!!
tba2 seram ngan skuad sendiri ni..



ni bukan semua..
tapi ada sorg skuad aq ni.. ya skuad aq ni..
TIBA2 MELUAH KAT AQ!!
Gila!!
slama ni slalu sama2.. dah xda rahsia apa2 pun..
dah tak malu apa2 pun..
busuk tak mandi berhari2 pun sama..
tidur lam longkang pun sama..
tiba2 dia meluah tak tentu pasal plak tu!!

gila2!!!
btul2 gila..
skuad aq adik bradik aq faham x!!
semua adik aq sebab aq paling tua lam skuad tu!!
so jan nak meluah lebih2!!
faham x adik2 sekalian~~

aq nak tumbuk jak budak ni.. tau x!!
aq nak belasah cukup2..
n aq nak cakap yg dia just NAK MAIN2 N NAK BERGURAU KENAKAN ORG!!
n ni bukan 1st tym!!
ari tu ingt dia just silap antr msg..

xnk cakap lbh2.. ni dia meluah plak!! 


skuad: hyeee...awk wat pew dah mkn?

aq: :D awk xsalah antr msg?

skuad: hye...awak wat pew? chat?

aq: mcm pelik jak ko ni~~ sejak bla plak ko berawak2 ngan aq ni.. salah antr lagi ka ni.. brapa ramai la Rina Muhd Jufri lam friend list mu ni..

skuad:actually...aq ada hati la kat ko...rina muhd jupri...palapes...tp skqank br brani nak kasi tau... awak chat kew?

esk praktikalkan

aq: ishh!! ko ni sdh makan ubat ka? sjk bla ko jd mcm ni? sdh mkn ubat ka..

skuad: suda bha...

aq: jan mengarut la.. kita macam adik bradik la..

skuad:  rindu bha aq ngan ko rina ala... jgn la cam tuh blh bha jd gf aq

aq: jan la men2 wei!! ko d mn ni? ko shat kan/ mengarut la ko ni.. skuad aq adik bradik aq.. tau x!

skuad:tu skuad yg len la

aq:ko tu skuad aq gak la..

skuad:tp aq nih len skit hehehe kan2 rina

aq:hahah.. sdh2 la tu mengarut..

skuad:ko xsyg kat aq kew?

aq: aq syg semua skuad aq la.. syg mcm adk bradik aq..

skuad: xkn xsyg aq lbh skit dr diorang kot

aq:haha.. macam2 la ko ni.. ada ka patut ko ckp cam ni kat skuad ko sndri..

skuad: mmg patut pon coz aq da fall in love kat ko la rina syg

aq:dah3!!lbh2 plak ko ni..ko tu dah kira cam adik aq tau tak..

skuad: cinta xknl usia la rina... cinta tu buta rinaaaa rinaaaa syg mana tuh?



ok!!
cakap kat aq, skuad aq ni tgh men2 jak sbb dia tgh rindu nak bergurau2 cam lam training!!

`*•♥•r i n a (◕‿◕✿) e u r i n a..❤.•*´¨
 mulai saat ini, (skrg dah 2 saat)blog ni akan jadi tmpt aQ meluah.. 
so.. apa2 yg terlintas kat kpala aQ tym tu korg jan la pedulik ea.. aQ tgh sakit hati ka.. marah ka.. sedih ka.. happy ka.. klakar yg terconnect ka..syok sndiri ka.. jan la ambik aty ya..
 ~CERIALAH WAHAI CIK KUPU-KUPU~